|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
22/04/2019 |
Data da última atualização: |
14/02/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MACIEL, E. da S.; KATO, H. C. de A.; SONATI, J. G.; GALVÃO, J. A.; SAVAY-DA-SILVA, L. K.; OETTERER, M. |
Afiliação: |
ERIKA DA SILVA MACIEL; HELLEN CHRISTINA DE ALMEIDA KATO, CNPASA; JAQUELINE GIMOS SONATI; JULIANA ANTUNES GALVAO; LUCIANA KIMIE SAVAY-DA-SILVA; MARILIA OETTERER. |
Título: |
Avaliação do consumo de pescado durante campanha de incentivo em comunidade universitária. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Ciência em Extensão, v. 15, n. 1, p. 93-100, 2019. |
ISSN: |
1679-4605 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este estudo teve como objetivo caracterizar o perfil do consumo de pescado durante a realização de uma campanha de incentivo ao consumo, denominada de ?Semana do Peixe?. Foi utilizado como modelo amostral uma comunidade universitária. Foram realizadas entrevistas estruturadas em escala Likert durante uma semana com 226 voluntários, entre docentes, discentes e servidores sobre seus hábitos e preferências em consumir pescado. Além disso, foi quantificada a preferência pelos pratos à base de pescado ofertado durante seis dias da Campanha ?Semana do Peixe?, em restaurante universitário do estado de São Paulo. Apesar do fornecimento de pescado no Restaurante Universitário ter sido aprovado por 83,7% dos entrevistados, a média de consumo autoreferido da maior parte dos entrevistados encontra-se abaixo de níveis recomendados, entretanto, 90% dos participantes se declaram conhecedores dos benefícios do consumo de pescado, similar a demais estudos realizados no Brasil. Dessa forma, os resultados reforçam a necessidade de investir em alternativas de incentivo ao consumo de pescado como aumento da oferta em comunidade universitária, tendo em vista estímulo a hábitos nutricionais mais adequados e consequente promoção da saudabilidade dos alimentos. |
Palavras-Chave: |
Incentivo ao consumo; Perfil do consumo; Saudabilidade. |
Thesagro: |
Consumidor; Consumo Alimentar; Habito Alimentar; Produto Derivado de Pescado. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/196020/1/CNPASA-2019-rce.pdf
|
Marc: |
LEADER 02107naa a2200277 a 4500 001 2108356 005 2020-02-14 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1679-4605 100 1 $aMACIEL, E. da S. 245 $aAvaliação do consumo de pescado durante campanha de incentivo em comunidade universitária.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aEste estudo teve como objetivo caracterizar o perfil do consumo de pescado durante a realização de uma campanha de incentivo ao consumo, denominada de ?Semana do Peixe?. Foi utilizado como modelo amostral uma comunidade universitária. Foram realizadas entrevistas estruturadas em escala Likert durante uma semana com 226 voluntários, entre docentes, discentes e servidores sobre seus hábitos e preferências em consumir pescado. Além disso, foi quantificada a preferência pelos pratos à base de pescado ofertado durante seis dias da Campanha ?Semana do Peixe?, em restaurante universitário do estado de São Paulo. Apesar do fornecimento de pescado no Restaurante Universitário ter sido aprovado por 83,7% dos entrevistados, a média de consumo autoreferido da maior parte dos entrevistados encontra-se abaixo de níveis recomendados, entretanto, 90% dos participantes se declaram conhecedores dos benefícios do consumo de pescado, similar a demais estudos realizados no Brasil. Dessa forma, os resultados reforçam a necessidade de investir em alternativas de incentivo ao consumo de pescado como aumento da oferta em comunidade universitária, tendo em vista estímulo a hábitos nutricionais mais adequados e consequente promoção da saudabilidade dos alimentos. 650 $aConsumidor 650 $aConsumo Alimentar 650 $aHabito Alimentar 650 $aProduto Derivado de Pescado 653 $aIncentivo ao consumo 653 $aPerfil do consumo 653 $aSaudabilidade 700 1 $aKATO, H. C. de A. 700 1 $aSONATI, J. G. 700 1 $aGALVÃO, J. A. 700 1 $aSAVAY-DA-SILVA, L. K. 700 1 $aOETTERER, M. 773 $tRevista Ciência em Extensão$gv. 15, n. 1, p. 93-100, 2019.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
13/04/2015 |
Data da última atualização: |
13/04/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SOARES, J. R; CANTARELLA, H.; VARGAS, V. P; CARMO, J. B. do; MARTINS, A. A; SOUSA, R. de M.; ANDRADE, C. A. de. |
Afiliação: |
JOHNNY RODRIGUES SOARES, IAC; HEITOR CANTARELLA, IAC; VITOR PAULO VARGAS, IAC; JANAINA BRAGA DO CARMO, IAC; ACACIO AGOSTINHO MARTINS, IAC; RAFAEL DE MELO SOUSA, IAC; CRISTIANO ALBERTO DE ANDRADE, CNPMA. |
Título: |
Enhanced-efficiency fertilizers in nitrous oxide emissions from urea applied to sugarcane. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Environmental Quality, Madison, v. 44. n. 2, p. 423-430, 2015. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The environmental benefits of producing biofuels from sugarcane have been questioned due to greenhouse gas emissions during the biomass production stage, especially nitrous oxide (N2O) associated with nitrogen (N) fertilization. The objective of this work was to evaluate the use of nitrification inhibitors (NIs) dicyandiamide (DCD) and 3,4 dimethylpyrazole phosphate (DMPP) and a controlled-release fertilizer (CRF) to reduce N2O emissions from urea, applied at a rate of 120 kg ha?1 of N. Two field experiments in ratoon cycle sugarcane were performed in Brazil. The treatments were (i) no N (control), (ii) urea, (iii) urea+DCD, (iv) urea+DMPP, and (v) CRF. Measurements of N2O fluxes were performed using static chambers with four replications. The measurements were conducted three times per week during the first 3 mo and biweekly afterward for a total of 217 and 382 d in the first and second seasons, respectively. The cumulative N2O?N emissions in the first ratoon cycle were 1098 g ha?1 in the control treatment and 1924 g ha?1 with urea (0.7% of the total N applied). Addition of NIs to urea reduced N2O emissions by more than 90%, which did not differ from those of the plots without N. The CRF treatment showed N2O emissions no different from those of urea. The results were similar in the second ratoon: the treatment with urea showed N2O emissions of 0.75% of N applied N. Application of NIs resulted in a strong reduction in N2O emissions, but CRF increased emissions compared with urea. We therefore conclude that both NIs can be options for mitigation of greenhouse gas emission in sugarcane used for bioenergy. MenosAbstract: The environmental benefits of producing biofuels from sugarcane have been questioned due to greenhouse gas emissions during the biomass production stage, especially nitrous oxide (N2O) associated with nitrogen (N) fertilization. The objective of this work was to evaluate the use of nitrification inhibitors (NIs) dicyandiamide (DCD) and 3,4 dimethylpyrazole phosphate (DMPP) and a controlled-release fertilizer (CRF) to reduce N2O emissions from urea, applied at a rate of 120 kg ha?1 of N. Two field experiments in ratoon cycle sugarcane were performed in Brazil. The treatments were (i) no N (control), (ii) urea, (iii) urea+DCD, (iv) urea+DMPP, and (v) CRF. Measurements of N2O fluxes were performed using static chambers with four replications. The measurements were conducted three times per week during the first 3 mo and biweekly afterward for a total of 217 and 382 d in the first and second seasons, respectively. The cumulative N2O?N emissions in the first ratoon cycle were 1098 g ha?1 in the control treatment and 1924 g ha?1 with urea (0.7% of the total N applied). Addition of NIs to urea reduced N2O emissions by more than 90%, which did not differ from those of the plots without N. The CRF treatment showed N2O emissions no different from those of urea. The results were similar in the second ratoon: the treatment with urea showed N2O emissions of 0.75% of N applied N. Application of NIs resulted in a strong reduction in N2O emissions, but CRF increased emissions comp... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Óxido nítrico. |
Thesagro: |
Cana de açúcar; Fertilizante; Impacto ambiental; Ureia. |
Thesaurus NAL: |
Environmental impact; Greenhouse effect; Nitrogen fertilizers; Nitrous oxide; Sugarcane; Urea. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/122245/1/2014AP65.pdf
|
Marc: |
LEADER 02572naa a2200325 a 4500 001 2013414 005 2015-04-13 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSOARES, J. R 245 $aEnhanced-efficiency fertilizers in nitrous oxide emissions from urea applied to sugarcane.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aAbstract: The environmental benefits of producing biofuels from sugarcane have been questioned due to greenhouse gas emissions during the biomass production stage, especially nitrous oxide (N2O) associated with nitrogen (N) fertilization. The objective of this work was to evaluate the use of nitrification inhibitors (NIs) dicyandiamide (DCD) and 3,4 dimethylpyrazole phosphate (DMPP) and a controlled-release fertilizer (CRF) to reduce N2O emissions from urea, applied at a rate of 120 kg ha?1 of N. Two field experiments in ratoon cycle sugarcane were performed in Brazil. The treatments were (i) no N (control), (ii) urea, (iii) urea+DCD, (iv) urea+DMPP, and (v) CRF. Measurements of N2O fluxes were performed using static chambers with four replications. The measurements were conducted three times per week during the first 3 mo and biweekly afterward for a total of 217 and 382 d in the first and second seasons, respectively. The cumulative N2O?N emissions in the first ratoon cycle were 1098 g ha?1 in the control treatment and 1924 g ha?1 with urea (0.7% of the total N applied). Addition of NIs to urea reduced N2O emissions by more than 90%, which did not differ from those of the plots without N. The CRF treatment showed N2O emissions no different from those of urea. The results were similar in the second ratoon: the treatment with urea showed N2O emissions of 0.75% of N applied N. Application of NIs resulted in a strong reduction in N2O emissions, but CRF increased emissions compared with urea. We therefore conclude that both NIs can be options for mitigation of greenhouse gas emission in sugarcane used for bioenergy. 650 $aEnvironmental impact 650 $aGreenhouse effect 650 $aNitrogen fertilizers 650 $aNitrous oxide 650 $aSugarcane 650 $aUrea 650 $aCana de açúcar 650 $aFertilizante 650 $aImpacto ambiental 650 $aUreia 653 $aÓxido nítrico 700 1 $aCANTARELLA, H. 700 1 $aVARGAS, V. P 700 1 $aCARMO, J. B. do 700 1 $aMARTINS, A. A 700 1 $aSOUSA, R. de M. 700 1 $aANDRADE, C. A. de 773 $tJournal of Environmental Quality, Madison$gv. 44. n. 2, p. 423-430, 2015.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|